VERFIJN UW KEUZE

U bent hier : Startpagina | amerika | south-dakota | Black Hills

Amerika - Great American West - South Dakota - Black Hills

Rapid City is de entree voor de Black Hills. Deze bergketen betekent niet zomaar dat hier de prairies eindigen en de Rockies beginnen. Nee, de Black Hills zijn veeleer een bergachtig eiland, verloren in de het midden van de grote prairies van het Midden-Westen.

Deze geërodeerde bult van graniet en leisteen strekt zich bijna 200 kilometer uit van noord naar zuid, en 100 kilometer van oost naar west. Het is een oase van groen met een enorm bos van sparren, midden in een woestijn waarin de Kiowa, Crow en Cheyenne hun toevlucht vonden. Toen de Sioux hier in de tweede helft van de zeventiende eeuw kwamen, durfden ze zich niet in de bergen te installeren omdat ze dachten dat de goden er woonden. Dat was ook de reden van hun verzet toen de blanken er zich meester van wilden maken. Toch had de Amerikaanse regering in 1866 een verdrag getekend waarmee de Paha Sapa - Zwarte Heuvels in Sioux-taal - aan de Indianen toekwamen 'zolang het gras groeide en het water stroomt'

Dat duurde echter niet lang, want slechts zeven jaar later leidden door generaal Custer verspreide geruchten van goudvondsten tot een ware stormloop. Het gevolg was een oorlog tussen Indianen en blanken, uitlopend op de massamoord bij Wounded Knee in het zuiden van de staat. De plek van Wounded Knee is overigens een soort heiligdom geworden, beschermd door de Sioux als een herinnering aan die zwarte periode.