VERFIJN UW KEUZE

U bent hier : Startpagina | amerika | pennsylvania | Gettysburg

Amerika - North East  - Pennsylvania - Gettysburg

De slag bij Gettysburg, die op 3 juli 1863 begon, is het bekendste gevecht uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Als de slag anders was afgelopen, dan had de wereld er anders uitgezien. Dat president Abraham Lincoln bij de inwijding van de begraafplaats misschien wel de meest indrukwekkende toespraak hield uit de Amerikaanse geschiedenis, heeft nog eens extra bijgedragen aan de bekendheid van Gettysburg. Nu is het een Nationaal Historisch Monument, een plaats waar het altijd 3 juli 1863 zal blijven.

Zonsopgang is het beste moment. U bent alleen, de lucht is koel en slechts de natuur maakt geluid. U laat uw verbeelding werken en hoort de soldaten onder hun dekens uitkruipen, vuur maken, koffie zetten en praten over de slag die ze over een paar uur zullen leveren. U kijkt naar de heuvelrug, ongeveer anderhalve kilometer naar het oosten, waarachter de opkomende zon net is te zien. Daarop zal de aanval zich straks richten. De gedachte alleen al geeft je maagkramp, ongeveer 150 jaar later.

Van de 12.500 man die deze heuvelrug verlieten, kwamen er ongeveer 5000 terug, velen gewond. En dat was dan maar één dag in de driedaagse Slag van Gettysburg, waarin het totale aantal doden zou oplopen tot 51.000. Zo'n soort oorlog was de Burgeroorlog. Aan het eind ervan was van iedere vier zuiderlingen die dienden, er één gesneuveld, van de noorderlingen één op de twaalf. Uiteindelijk vielen meer dan een miljoen doden en gewonden.