VERFIJN UW KEUZE

U bent hier : Startpagina | amerika | colorado | Mesa Verde National Park

Amerika - South West - Colorado - Mesa Verde National Park

Ruim honderd jaar geleden ontdekte ranger Richard Wetherill in Colorado de beroemdste restanten van de Anasazi beschaving. Mesa Verde, het nationale park in Colorado, is de bekendste van alle nederzetteing van deze cultuur.

Het is een bitter koude dag in december 1888, de lucht gevuld met de belofte van sneeuw. Te paard rijden Richard Wetherill en zijn zwager Charlie Mason over de afgelegen Mesa Verde in Zuidwest-Colorado. Ze proberen vee te vinden dat is afgedwaald van de familieranch in de Mancos Valley. Voordat ze het vee terug zullen kunnen brengen wacht de twee ranchers straks een koud bivak onder de dennen, een kilometer of veertig van huis.

Een veepad leidt beide mannen naar de rand van de Mesa, waar de klif steil omlaag klettert. Ze stijgen af, wandelen naar de rand en staren oostwaarts over een canyon die ze nog niet eerder hebben verkend. Opeens slaakt Wetherill een kreet van verbazing. Een kleine kilometer verderop, in de wand aan de overkant van de klif, doemt een enorme overhang op die een natuurlijk grot beschut. Zo op het oog is die al gauw 120 meter lang en 30 meter diep. In die grot zijn ruines te zien van wat een oude stad lijkt, met centraal een dominante ronde toren van drie verdiepingen. 'Het lijkt wel een paleis', mompelt Mason.

Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park