VERFIJN UW KEUZE

Plaatsen Oklahoma

U bent hier : Startpagina | amerika | centrale-staten | Oklahoma

Amerika - Centrale Staten - Oklahoma

In Oklahoma bevinden zich sporen van prehistorische kolonisten zowel als van Spaanse ontdekkingsreizigers, maar de werkelijke kolonisatie begon pas met het verjagen van de oostelijke indianenstammen uit dit als nutteloos afgeschreven land.

In 1803 was het territorium Oklahoma bij de Louisiana Purchase bij de VS toegevoegd. Tussen 1830 en 1846 werden duizenden Creek uit Georgia en Alabama, Choctaw uit Mississippi  en Louisiana, Seminole uit Florida, Cherokee uit North Carolina, Tennessee en Georgia en Chickasaw uit Mississippi naar Oklahoma gedreven. Velen kwamen op dit 'Trail of Tears' om het leven. De overlevenden stichtten moderne staatsvormen met regeringen, scholen, boerderijen en bedrijven. Ze staan bekend onder de verzamelnaam 'Civilized Tribes'. Indianen uit het westen en noordwesten die er naderhand naar toe werden gedreven, vonden tussen deze stammen een nieuw vaderland.

Toen in de jaren tachtig van de vorige eeuw de blanke kolonistenstroom weer nieuw land zocht, gaf de Amerikaanse regering de nog in particuliere handen zijnde landerijen in Oklahoma vrij voor kolonisatie. Dat leidde tot de Oklahoma Run, waarbij op een dag ongeveer 6,8 miljoen hectare grond in handen kwamen van blanke kolonisten. Toen in 1907 de vraag of Oklahoma een staat moest worden acuut werd, probeerden de Indianenvolkeren een eigen staat te stichten, maar ze moesten Oklahoma delen met de nieuwe kolonisten. Oklahoma heeft nog altijd een in hoge mate Indiaanse bevolking, die echter niet in reservaten woont.
Het westen van de staat bestaat uit droge prairie in het oosten echter liggen talloze meren en de Ouachita Mountains. Aardolie en bodemschatten hebben de staat welvaart gebracht, maar voor toeristen is Oklahoma identiek aan cowboys en Indianen, wier tradities veel toeristische attracties hebben opgeleverd.

Oklahoma City
Oklahoma City
Oklahoma City National Memorial & Museum
Oklahoma Prairie
Prairie Oklahoma
Route 66 Museum, Elk City
Ouachita Mountains
Museum of Osteology