VERFIJN UW KEUZE

U bent hier : Startpagina | amerika | louisiana | Plantages langs de Mississippi

Amerika - Deep South - Louisiana - Plantages langs de Mississippi

Tussen New Orléans en het stadje Natchez liggen aan de rivier nog een aantal van de grote plantagehuizen die herinneringen oproepen aan de achttiende eeuw. Ook zonder verheerlijking van de tijd voor de Burgeroorlog, waar sommige zuiderlingen last van hebben, is het een mooie historische tocht.

Al heeft u Oak Alley Plantation nooit gezien, u kent het plaatje. Oak Alley is het archetype van de zuidelijke plantage: een lange oprijlaan overschaduwd door oude eiken, uitlopend op een fors bemeten landhuis met veel witte zuilen en tierlantijnen. Spaans mos hangt aan de bomen. Een ondefinieerbare sfeer van vergane glorie en vervlogen tijden hangt over de setting.

Dit is Gone with the Wind! Oak Alley is de ultieme ansichtkaart van het oude Zuiden, een restant uit de tijd dat King Cotton in het Zuiden regeerde en de plantagehouders het breed lieten hangen, over de ruggen van hun slaven. De tijd ook, van ongeveer 1830 tot aan de Burgeroorlog, dat de Mississippi de grens was van de beschaafde wereld en dat de bewoners van deze contreien, althans de lieden die het er voor het zeggen hadden, zichzelf zagen als een verfijnde elite met een hoogstaande cultuur. Een Amerikaanse aristocratie.

Enfin, het vervloog allemaal in de wind van de Burgeroorlog. Op zoek naar de restanten ervan, rijdt u van New Orleans, de stad waar de geproduceerde katoen werd geëxporteerd naar een begerige wereld en waar de elite met enige regelmaat de bloemetjes buitenzette, naar Natchez, toen en nu het stadje dat het oude Zuiden perfect symboliseert.

San Francisco Plantation
San Francisco Plantation
Houmas House Plantation
Laura Plantation
Longwood Plantation
Oakley Plantation
Nottoway Plantation
Greenwood Plantation
Myrtles Plantation
Oak Alley Plantation