VERFIJN UW KEUZE

U bent hier : Startpagina | amerika | georgia | Warm Springs

Amerika - Deep South - Georgia - Warm Springs

In 1924 ontdekte Franklin Roosevelt, die drie jaar eerder aan een polioaanval verlamde benen had overgehouden, het plaatsje Warm Springs in Georgia. In de warmwaterbaden vond hij enige verlichting. Later kocht hij de baden, en bouwde hij in de buurt van het dorp een buitenhuisje, dat nu bekend staat als The Little White House. Het tegenwoordig als museum ingerichte huis geeft de bezoeker een opmerkelijk inzicht in het karakter, maar ook in de populariteit van de man.

'Ik heb een enorme pijn in mijn achterhoofd', zo klaagde president Franklin Delano Roosevelt op 12 april 1945, om kwart over één 's middags. Het waren zijn laatste woorden. De president - FDR voor de gemiddelde Amerikaan - stierf niet veel later aan een hersenbloeding. Hij bevond zich in The Little White House in Warm Springs, een plaatsje op het platteland van de zuidelijke staat Georgia. Het fraaie buitenhuisje is nu een van Georgia's belangrijkste toeristenattracties. Als historisch monument herinnert het ook aan de plek waar Roosevelt tijdens de Grote Depressie werkte aan diverse, voor Amerika revolutionaire, New Deal-plannen.

Roosevelt leerde Warm Springs kennen toen hij er in de natuurlijke warmwaterbaden verlichting zocht voor zijn sinds zijn polioaanval in 1921 gedeeltelijk verlamde, kreupele lichaam. Hij bezocht het nu vijfhonderd inwoners tellende dorp, 115 kilometer ten zuiden van Atlanta, 41 keer. Meestal kwam hij per trein. Het was ook van het kleine station van Warm Springs dat Roosevelt's lichaam, onder begeleiding van zijn snel naar Georgia afgereisde vrouw Eleanor, in 1945 naar Washington werd verscheept.