Zoek op land, regio of reis

×

Reisinspiratie Wildlife Canada...

De 'Big Five' van Canada

door Birgitte Bosma

Ik heb al veel reizen door Canada gemaakt en elke keer word ik weer gegrepen door de immense natuur en de vele dieren die er leven. Ik probeer ook altijd van de gebaande paden af te gaan en dan waan je je vaak alleen op de wereld. Op dat soort moment realiseer ik me dat ik hier alleen maar op bezoek ben, in de Canadese wildernis, in het rijk van de unieke Canadese dieren. Graag deel ik met jullie enkele van mijn ervaringen met mijn “Big Five “ van Canada!

De orka’ s rond Vancouver Island

Wil je walvissen zien, ga dan naar Vancouver Island, aan de westkust. Het eiland ligt op de migratieroute van verschillende soorten walvissen. Zo kun je er van mei tot september bultruggen en grijze walvissen zien. Ook leven er vast twee groepen orka’s, de Northern en de Southern groep. Walvisexcursies zijn er onder andere vanuit Tofino, Telegraph Cove en Campbell River. Mijn favoriete plek voor een walvisexcursie is wel Victoria. Hiervandaan ga je op zoek naar de dieren die in de wateren tussen Vancouver Island en Washington State leven. Een overzichtelijk gebied, waar ook nog eens, het hele jaar door, een vaste familie orka’s leeft. De kans dat je orka’s ziet is dan ook groot. Ik heb al meerdere walvisexcursies gedaan, maar blijf het een ongelooflijke ervaring vinden om deze reuzen tegen te komen. Zeker wanneer de gids vertelt over hun nietsontziende jachttechnieken van de orka’s; hun Engelse benaming is niet voor niets ‘killer whales’. Tijdens mijn recente tocht vanuit Victoria maakte een orka vlak voor onze boot een ‘spyhop’. De orka gaat dan recht omhoog uit het water om om zich heen te kijken. Hoe blij was ik, dat ik dit ook nog op bovenstaande foto heb kunnen vastleggen! Voor een walvisexcursie heb je de keuze uit een tocht per zodiac of per excursieboot. Ik kies zelf graag voor de avontuurlijkste optie, de zodiac. Voordeel van een zodiac is dat je altijd in een kleinere groep bent. Voor je aan boord gaat krijg je een heerlijk warm pak aan, zodat je goed beschermd bent op het water. Geen overbodige luxe, want tijdens de excursie wordt best snelheid gemaakt, waardoor je overgeleverd bent aan de elementen! Wil je het rustiger aandoen, dan is een excursieboot een comfortabele optie.

De beren van de westkust

Het uitgestrekte kustgebied van British Columbia is een van de grootste overgebleven stukken ongerept gematigd regenwoud ter wereld. Grizzlyberen, witte Kermode of ‘Spirit’ beren, zwarte beren, poema’s, wolven en zalm gedijen allemaal in dit gebied, waardoor het een uitstekende plek is om wilde dieren te spotten. Er lopen geen wegen door het gebied, dus de enige manier om dit gebied te bezoeken is tijdens een bootexcursie (bijvoorbeeld vanuit Campbell River) of tijdens een verblijf in een van de accommodaties die hier, ver weg van de bewoonde wereld, te vinden zijn. Ik had het voorrecht om twee nachten te verblijven in het exclusieve Nimmo Bay Resort. De aankomst hier is al magnifiek. Met een watertaxi vaar je de wildernis in, waar dan opeens een paar houten huisjes voor je opdoemen. In de wijde omgeving is er niets anders dan bossen en wildernis, hier voel je je pas echt klein en nederig. Slapen in de wetenschap dat in de omringende wildernis allerlei wilde dieren lopen, is al bijzonder, maar helemaal geweldig is het om dan de volgende dag tijdens de eerste excursie meteen al de ‘buren‘ te ontmoeten, een grizzly met jongen. Gelukkig wel op veilige afstand, vanaf een boot!
Overigens kun je ook vanuit Tofino geweldige excursies maken op zoek naar de zwarte beren die langs de kust van Vancouver Island leven!

De beloega’ s in Québec

In de Gulf of Saint Lawrence in de provincie Quebec heeft een enorm divers ecosysteem. Het zoete water van de Great Lakes komt hier samen met het zoute water van de Atlantische Oceaan. Tussen mei en oktober kun je hier veel verschillende soorten walvissen spotten! Onder andere beloega’s, dwergvinvissen en de blauwe vinvis zijn hier te zien. Het is in de Saquenay Fjord zelfs mogelijk om de gigantische bultruggen te zien. Vanuit het plaatsje Tadoussac kun je een boottocht maken op zoek naar deze reusachtige dieren. Als je mazzel hebt, zwemmen ook de dolfijnen nieuwsgierig langs de boot. Dit deel van Canada wordt wat wellicht wat minder vaak bezocht, maar naar mijn mening ten onrechte! De Saquenay Fjord is een geweldig wandelgebied en je kunt het wandelen en whalewatchen heel goed combineren met een bezoek aan Québec City, een van mijn favoriete steden van Canada.

De Wapiti-herten van de Rocky Mountains

“Witte achterkant “, dat betekent het woord “wapiti “ in de taal van de Shawnee-indianen. En deze witte achterkanten zul je veelvuldig zien tijdens een bezoek aan Banff en Jasper, in de Rocky Mountains. Schrik niet, want de wapitihert is een stuk groter dan de edelherten die wij in Nederland kennen. Waar de andere dieren van Banff National Park, zoals de grizzlyberen en kariboes, nogal schuchter zijn, is de wapiti een stuk minder bang aangelegd. Je zult ze dan ook veelvuldig zien lopen langs de weg of zien grazen op een grasveld. Ben je in Jasper, vol dan een stukje van de Yellowhead Highway oostwaarts. Je rijdt dan door de vallei van de Athabasca River, waar je zeker niet alleen wapiti, maar ook bijvoorbeeld dikhoorschapen zult zien grazen.

De ijsberen van Churchill

Hoewel ik al veel van Canada gezien hebt, staat er nog een ervaring bovenaan mijn bucket-list: het spotten van ijsberen in de Hudson Bay, bij Churchill in Manitoba. In het najaar komen hier tientallen, soms wel honderden, ijsberen samen om te wachten tot de baai dichtvriest, zodat ze verder noordwaarts kunnen trekken. Met een speciaal voertuig, een tundra-buggy, wordt er op uit getrokken om deze ijsberen in het wild te spotten. Van reizigers die dit wel hebben mogen ervaren, heb ik zulke enthousiaste verhalen gehoord! Ik wil dit absoluut zelf nog een keer meemaken. Ook voor mij is er nog genoeg om vast over te dromen…..

Mijn persoonlijke tips
- De orka’ s rond Vancouver Island
- De beren van de westkust
- De beloega’ s in Québec
- De Wapiti-herten van de Rocky Mountains
- De ijsberen van Churchill

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.

©2023 Go Amerika - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips door de USA!